“Ik wil graag beter Nederlands leren zodat ik een opleiding kan volgen”

Selemawit kwam in november 2014 als vluchteling vanuit Sudan naar Nederland. Met haar moeder, broer en zusje woont zij sindsdien in Wilnis. Ze wilde graag de taal leren en haar handen uit de mouwen steken om anderen te helpen. Via Vluchtelingenwerk kwam ze bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Tympaan-De Baat, waar ze na een bemiddelingsgesprek met Dyanne van Tessel geplaatst werd bij Careyn Maria-Oord. Helemaal afgestemd op haar interesses en doelstellingen.

“Dat zij de taal nog niet zo goed sprak, maakte niet uit,’’ vertelt Dyanne van Tessel. “Selemawit was enthousiast en wilde graag aan de slag als vrijwilliger. Het omgaan met mensen zou haar verder kunnen helpen bij het eigen maken van de taal.” Na het doornemen van de functies gaf Selemawit aan dat het vrijwilligerswerk in verpleeghuis Careyn Maria-Oord haar het meest aansprak en het beste aansloot bij haar mogelijkheden.

Door de bemiddeling heeft Selemawit vrijwilligerswerk gevonden dat goed bij haar past en wat haar leven verrijkt. “Elke vrijdag haal ik ouderen op uit hun kamers en breng hen naar filmmiddag,’’ vertelt de jonge vrouw. ,,Dat doe ik graag en ik merk ook dat de bewoners het heel leuk vinden als ik er weer ben.’’ Selemawit voelt zich gastvrij ontvangen in het verpleeghuis. ,,Het personeel en de andere vrijwilligers zijn aardig en willen me graag helpen.’’ Dat gevoel is helemaal wederzijds: “Selemawit is een vrouw die zich graag inzet voor anderen,’’ vertelt Marlène van Leeuwen, die de vrijwilligers in Careyn Maria-Oord coördineert. “Ze is vriendelijk en beleefd en wil graag de Nederlandse taal leren. Ze vraagt regelmatig wat de woorden betekenen en doet haar best om je te begrijpen.”

Selemawit heeft mooie ambities in Nederland en een duidelijke doel voor ogen: “Ik wil graag beter Nederlands leren, zodat ik een opleiding kan gaan volgen,’’ vertelt zij. ,,Het liefst wil ik iets doen in de boekhouding.”

Omdat Selemawit zo enthousiast is over haar vrijwilligerswerk, is ze opnieuw met het Steunpunt in gesprek om haar vrijwilligerswerk uit te breiden bij een andere organisatie.

 

 

 

 

Design & Bouw: twovisions digitaal bureau