Alzheimer Café Abcoude “Dementie van medische diagnose naar sociale uitdaging”

 

In het Alzheimer Café Abcoude van 23 januari is gesproken over de sociale component van dementie. Dr. van Dorp uit Abcoude was deze avond te gast. Bij beginnende dementie voordat de diagnose wordt gesteld ervaart hij verwarring en onzekerheid bij de familie. Ze zien vreemd gedrag, soms verwaarlozing of vreemd koopgedrag.

Bij het vermoeden van dementie zijn de reacties verschillend. Soms probeert men aan de situatie te wennen en is men meegaand, maar vaak is er eerst de ontkenning. In deze fase is veel te winnen door structuur aan te brengen. De medische diagnose is belangrijk voor de acceptatie van de omgeving en de persoon zelf.

De huisarts is in dit proces de meeloper, die betrokken blijft en de lichamelijke kant in de gaten houdt. De belangrijkste hulp wordt geboden door de dementieconsulent.

Er is met dementie nog heel veel mogelijk. “Dement Talent” is een organisatie die zinvolle activiteiten helpt zoeken die bij iemand passen.

Ook vestigt Dr. van Dorp nog de aandacht op overbelasting van de mantelzorger. De organisatie “Handen in huis” biedt mogelijkheden voor respijtzorg.
 

Uitgelicht

Verkeersregels veranderen. Telkens een klein beetje. Nieuwe verkeersborden, snelheden,... Lees verder
Het jongerenwerk van Tympaan-De Baat is er voor alle jongeren binnen de gemeente De Ronde Venen. ... Lees verder

Tweets van @tympaandebaat