Bouwdorp stimuleert ontwikkeling van kinderen én jongeren

Vanuit haar middelbare school, Het Kalsbeek, was Fenna Passet (14) uit Vinkeveen verplicht om dertig uur maatschappelijke stage te lopen. Daarvoor moest zij op zoek naar een niet-commerciële instelling in De Ronde Venen. Via een vriendin hoorde ze over het Bouwdorp en was meteen enthousiast. “Ik ben behulpzaam en kan goed met kinderen omgaan,’’ zegt Fenna. “Helpen bij deze bouwactiviteit voor kinderen leek me dan ook meteen leuk.”

Maar liefst honderdvijftig kinderen hebben tijdens het Bouwdorp getimmerd en gezaagd om zo mooi mogelijke hutten te bouwen. Met een gevarieerd programma van spelletjes, knutselen en sporten kon extra geld worden verdiend, waarmee weer materialen konden worden aangeschaft om de hut te verrijken. Fenna was één van de vijfentwintig vrijwilligers die het Bouwdorp tot een groot succes gemaakt heeft. “Ik heb achter de bar gestaan, pallets gesleept en kinderen geholpen met het timmeren van de hutten,’’ vertelt zij over haar veelzijdige taken. “Dat vond ik enorm leuk. Mijn vrienden waren er ook, maar daarnaast heb ik tijdens dit project ook andere mensen leren kennen waar ik normaal niet zo snel contact mee zou zoeken.”

Fenna zou een maatschappelijke stage bij het Bouwdorp dan ook zeker aanraden aan andere jongeren. “Het Bouwdorp is heel gezellig en ik heb er veel plezier gehad. Daarnaast vind ik het zelf erg leuk om met kinderen aan het werk te zijn, dus dat sluit daar heel goed bij aan.”

Angélique Davis, coördinator van het Bouwdorp is trots op de inzet van de jongeren tijdens deze zomerweek. “De jongeren hebben tijdens het Bouwdorp allemaal hun eigen taak met bijbehorende verantwoordelijkheid,’’ vertelt zij. “De één zet zich in voor de bar, de ander zorgt voor de uitgifte van het hout en een derde is verantwoordelijk voor de ‘bank’, zodat de kinderen geld krijgen om materialen aan te schaffen. Het is belangrijk dat de jongeren met elkaar overleggen en onderling echt een team vormen. Dat is voor hen tijdens deze week het grootste leerproces.”

Villa Kakelbont

Angélique heeft ervaren dat de jongeren heel goed passen bij het Bouwdorp. “Het Bouwdorp is beslist een Villa Kakelbont,’’ zegt zij. “Er zijn weinig regels en de creativiteit en het eigen initiatief van de kinderen wordt enorm gestimuleerd. Ouders vinden dat vaak lastig, zij zijn meer van de regeltjes. Jongeren kunnen dat goed loslaten en de kinderen echt hun eigen gang laten gaan. Dat maakt het heel inspirerend om met hen te werken. Daar kunnen wij als volwassenen nog wel wat van leren...”

 

Design & Bouw: twovisions digitaal bureau