Initiatief tot toneelvoorstelling groot succes

Tiny Steenbergen uit Abcoude gaat vier dagen per week naar de dagbesteding in Careyn Maria-Oord. Daar zag ze een toneelvoorstelling die haar raakte. “Het was een mooi verhaal en we zongen liedjes van vroeger,” zegt zij. “Dat stuk wilde ik ook laten zien aan de bewoners van de Abcoude en de bezoekers van de Angelborgh.” Tiny ging in gesprek met de medewerkers van Tympaan-De Baat en haar initiatief werd gehoord. De voorstelling in Abcoude werd een groot succes: met 75 ouderen zat de Angstelborgh afgeladen vol.

De voorstelling was een blijspel met drie acteurs en een pianist en leek qua uitvoering op de serie Toen was geluk heel gewoon. In het verhaal waren twee vriendinnen: één was heel burgerlijk en besteedde haar tijd voornamelijk in de huishouding, de ander wilde carrière maken en op mannenjacht. “Het was zo’n leuk stuk,” zegt Tiny. “Ik weet nog dat ik er hard om gelachen heb, maar ergens werd ik er ook wat weemoedig van.” Met haar plan om deze voorstelling ook de laten zien in de Angstelborgh, stapte Tiny naar Annemarie Keja van Tympaan-De Baat. “In de Angstelborgh hadden we dergelijke voorstellingen nog nooit gehad,’’ vult Annemarie aan. “Maar mevrouw was zo enthousiast dat we graag gehoor wilden geven aan haar verzoek.” De toneelgroep werd uitgenodigd, de datum geprikt, er werden vrijwilligers gezocht voor het zetten van koffie, het knippen van de kaartjes en voor de opbouw van het decor en toen kon de verkoop van de kaarten beginnen...

“Tegen onze verwachting in ging de verkoop meteen enorm goed,” zegt Annemarie. “Uiteindelijk zat de zaal met 75 ouderen helemaal vol. Sommigen waren zelfs helemaal uit Mijdrecht en Utrecht gekomen om deze voorstelling te kunnen bekijken.”  Na afloop werd Tiny in het zonnetje gezet en bedankt voor haar initiatief. “Ik heb altijd veel geregeld,’’ zegt Tiny. “Ik hield ervan om anderen blij te maken, dat zat er altijd al in, maar nu dus nog steeds.”

Ook Annemarie genoot van de voorstelling. “Er is heel wat gelachen,’’ zegt zij. “Na afloop heb ik alleen maar positieve en vrolijke reacties gehoord. Kortom, dit was echt wel een hoogtepunt van het afgelopen jaar.’’ Annemarie ziet het initiatief van Tiny en het daarop volgende succes ook als een voorbeeld voor anderen. “Iedereen die een leuk idee heeft, kan dat bij ons melden,’’ zegt zij. “We staat altijd open om mee te denken naar  mogelijkheden om daar gehoor aan te geven.”

Design & Bouw: twovisions digitaal bureau