Steunpunt Mantelzorg

Mantelzorg is de zorg die mensen vanuit een persoonlijke relatie aan elkaar bieden. Mantelzorger wordt je vaak zomaar, je kiest er niet voor. Het zorgen voor een chronisch zieke of gehandicapte naaste kan veel voldoening geven. Toch kan het ook zwaar zijn om die hulp te bieden.

Tympaan-De Baat heeft verschillende activiteiten om mantelzorgers te ondersteunen in hun verzorgende taak, zodat zij verzorging kunnen blijven combineren met hun eigen leven. Bijvoorbeeld ontmoetingen met lotgenoten, het Alzheimercafé en de mantelzorgkrant. Bij het Steunpunt Mantelzorg kunnen mantelzorgers terecht voor praktische zaken én een luisterend oor.

Je kunt terecht bij het Steunpunt Mantelzorg voor: 

  • Informatie en advies 
  • Verwijzing en bemiddeling 
  • Cursussen 
  • Informatiebijeenkomsten 
  • Emotionele ondersteuning 
  • Lotgenotencontacten
  • Mantelzorgwaardering (De Ronde Venen Pas) informatie & aanvragen lees je hier: mantelzorgderondevenen.nl/inschrijven
  • Dag van de Mantelzorg

Je staat er niet alleen voor: zoek steun bij het evenwicht tussen de zorg voor een ander en jezelf!

Schrijf je gratis in bij het Steunpunt Mantelzorg

Want dan ontvang je 3x per jaar gratis de Mantelzorgkrant & jaarlijks een cadeau van de gemeente De Ronde Venen. Dit heet landelijk de mantelzorgwaardering.
Inschrijven gaat via het inschrijformulier: mantelzorgderondevenen.nl/inschrijven Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.
 

Extra huishoudelijke ondersteuning Mantelzorgers

Mantelzorgers die minimaal 8 uur per week voor een ander zorgen, kunnen (extra) ondersteuning bij het huishouden inkopen voor 5 euro per uur. De gemeente betaalt de rest van de ondersteuning. De ondersteuning kan ingezet worden voor het huishouden van de mantelzorger zelf of voor het huishouden van de zorgvrager. Per vier weken kan maximaal 5 uur ondersteuning ingekocht worden. Meer informatie.

Contact met Steunpunt Mantelzorg

Het Steunpunt Mantelzorg werkt alleen op afspraak en is gevestigd aan Kerkvaart 2 in Mijdrecht. Van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 uur en 13.00 uur kun je bellen naar Tympaan-De Baat, telefoonnummer (0297) 230 280 of een e-mail sturen naar [email protected].

Andere organisaties

De Mantelzorglijn, bereikbaar tussen 9.00 - 16.00 uur voor informatie, ondersteuning of een luisterend oor. Tel 0900-2020496 (0,10 p.m). Voor emotionele ondersteuning kun je buiten vaste werktijden bellen met de SOS telefonische Hulpdienst 0900-0767.

Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerswerk, www.mezzo.nl. Voor advies, informatie en ondersteuning. Wie voor 10 euro per jaar lid wordt, kan gebruik maken van extra’s zoals sociaaljuridische ondersteuning.

Organisaties in de eigen regio, zoals steunpunten mantelzorg, steunpunt vrijwillige thuiszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Een overzicht per provincie staat op www.mezzo.nl/, klik op ‘hulp’ en dan: ‘adressen in de buurt’. Hier kun je ook terecht als je tijdelijk niet kunt zorgen en vervangende zorg (respijtzorg) nodig hebt.

Tweets van @tympaandebaat