Samen in beweging - Stap voor Stap

Beweging is goed voor iedereen. Het is gezond om te wandelen: voor de conditie, de frisse lucht en voor de sociale ontmoeting. Voor ouderen is dit niet altijd gemakkelijk. Bij Stap voor Stap worden ouderen gekoppeld aan een beweegmaatje, met wie ze naar buiten gaan voor een blokje om. Angelique Trouw is beweegmaatje van een oudere man uit Abcoude. “Zodra ik met hem wandel, kom ik zelf ook in een andere modus,’’ zegt zij. “Het dwingt mij om rustiger te zijn en de omgeving meer in mij op te nemen.’’

Stap voor Stap is een samenwerking tussen Tympaan-De Baat, fysiotherapie Wijnant en ZorgThuis Careyn. Als oudere cliënten zijn uitbehandeld door de fysiotherapeut, blijft het goed om in beweging te blijven. In de praktijk valt de uitvoering hiervan niet altijd mee. “Er zijn ouderen in de gemeente die hele dagen thuis op de bank zitten,’’ zegt Angelique. “Terwijl het voor hen goed is om wat gezelligheid en aanspraak te krijgen en een blokje om te gaan. Voor hen is er Stap voor Stap.”

Angelique en haar beweegmaatje spreken eens per week af voor een wandeling. “We lopen eigenlijk altijd hetzelfde rondje,’’ legt zij uit. “Onderweg genieten we van de bloemen en de bomen en bekijken we de etalages van de winkels in het dorp. We staan samen stil bij de mooie en bijzondere dingen die we tegen komen. De man met wie ik loop is gek op dieren, dus als we een hond of een kat tegenkomen, stoppen we even om deze te aaien.’’ Ook een bezoekje aan de markt is vaste prik tijdens de afspraak. “Het ruikt daar altijd zo fijn. We nemen altijd wel met iets lekkers mee voor thuis,” lacht Angelique. “De ene week halen we een visje, de andere week gaat er een croissantje mee. Voor bij de koffie.”

Dat beweging niet alleen goed is voor senioren, maar juist voor iedereen bewijst Angelique zelf: “Ik heb een drukke baan en ook thuis moet ik van alles,’’ legt zij uit. “Zodra ik met mijn beweegmaatje ga wandelen, kom ik zelf ook in een rustiger modus. Ik kan niet tegen hem zeggen: hup-hup je jas aan en gaan. Bij ouderen gaat dat in een rustig tempo. Voor mij is het goed om me daaraan aan te passen.” Ook haar beweegmaatje geniet van het wekelijkse blokje om: “Hij zegt elke week weer dat hij het zo fijn vindt om met mij te lopen,” zegt Angelique. “Alleen de straat op gaan voor een wandeling doet hij niet, maar samen vindt hij het wel heel fijn. Hij vindt het heerlijk om weer even buiten te zijn geweest en dat benadrukt hij dan ook. En dat geeft mij dan weer een goed gevoel.”

Design & Bouw: twovisions digitaal bureau